Vprašanja in odgovori

Dula za vsako žensko, ki si jo želi oz. jo potrebuje

Kdo je dula?
  • Dula je ženska, ki vas spremlja v času nosečnosti, vam pomaga pri pripravi na porod.
  • Lahko je z vami ob porodu.
  • Lahko vas podpira v času po porodu.
  • Lahko pa se z njo dogovorite za celostno podporo v obporodnem obdobju.
Kakšna je razlika me dulo in porodno babico?

Gre za dva različna poklica. Dula je oseba, ki z nosečnico (in njenim partnerjem/možem) sodeluje v obporodnem obdobju in ji (jima) pomaga ustvariti varno in izpolnjujočo porodno in poporodno izkušnjo. Deluje po principu celostne podpore.

Dula ni medicinsko osebje in se o ničemer ne odloča namesto varovanke.

Porodna babica pa sodi med zdravstveno osebje in med porodom skrbi za zdravje in varnost ženske ter otroka v okviru in po protokolu medicinske oskrbe.

Poklica se lahko včasih tudi prepletata, saj tudi porodne babice, v kolikor jim okoliščine to dopuščajo, žensko med porodom čustveno in fizično podpirajo. Dula in babica skupaj sodelujeta, tako da žensko in njenega partnerja med porodom kar najbolje podpreta.

Je dula res nekaj kar potrebujem?

Dula je za vsakogar, saj njena prisotnost koristno vpliva na porodni izid in na doživetje poroda, tako za mamico kot otroka.

DULA JE:
  • zelo dobra podpora, ko je mamo ali očeta poroda strah, kadar porodnica pri porodu ne bo imela podpore partnerja;
  • nepogrešljiva, tudi če pri naravnem porodu pride do zapletov, saj lahko v porodno sobo vnese mir in ideje, da se zapleti pogosto razrešijo brez večjih intervencij;
  • še bolj dragocena ob pripravi na porod z več medicinskimi intervencijami (protibolečinska sredstva, epiduralna), saj so v tem primeru njeno znanje in izkušnje nepogrešljivi pri preprečevanju dodatnih zapletov, ki se ob takšnih porodih pojavijo pogosteje.
  • zelo dobrodošla tudi pri pripravah na carski rez, saj mamici pomaga, da se pripravi in si poseg organizira tako, da je le-ta zanjo in za otroka karseda prijazen in prijeten.
Kaj dela partner, če je pri porodu dula?
Vlogi partnerja in dule med porodom sta si različni in se med seboj dopolnjujeta. Dule spremljamo porodnico in jo podpiramo ne glede na to, kdo vse je ali bo prisoten pri porodu.
Potrebujem partnerja, če imam dulo?
Dule spremljamo porode tako v porodnišnici kot načrtovane porode na domu.
Ali lahko dula podpre tudi nosečnico, ki bo rodila z napovedanim carskim rezom?
Podpora dule, ko se ženska pripravlja na carski rez, je izjemno dobrodošla, saj je napovedan carski rez operacija, ki “prestreže” porod in s tem lahko močno oteži povezovanje mame z otrokom, vzpostavljanje dojenja in okrevanje po porodu. Prav zato je podpora dule v tem primeru še bolj potrebna.
Kaj če želim roditi s pomočjo epiduralne analgezije?
Dule smo zelo koristna in dobrodošla podpora tudi v primeru, ko nosečnica želi oziroma se odloči za porod s pomočjo epiduralne analgezije ali za katerekoli druge medikamente za lajšanje porodne bolečine. Dule razumemo porodni proces in ga podpiramo na način, da so porodni izidi boljši in porodnice s svojo porodno izkušnjo zadovoljnejše.
Ali lahko dulo res najame le tiste nosečnica, ki načrtuje porod na domu?
Dule spremljamo porode tako v porodnišnici kot načrtovane porode na domu. Načrtovan porod doma pomeni, da ga vodi za to usposobljena in od ministrstva odobrena samostojna babica po smernicah varnega poroda na domu.
Kako sodelovanje z dulo poteka?
Z dulo se spoznate v času nosečnosti. Ob izbiri dule je pomembno, da začutite, da se v njeni bližini počutite sproščeno in dobro. Z njo se preko srečanj (2-4, odvisno od dogovora, lahko tudi več) spoznate in pripravite na porod. V tem času vam odgovarja tudi na dodatna vprašanja (telefon, SMS …), z njo se povežete in vzpostavite zaupljiv odnos. Ko se porod začne, jo pokličete in ona se porodu pridruži. Prisotna je ves čas, ne glede na to, koliko časa porod traja. Po porodu vas tudi obišče, kjer se pogovorite o porodni izkušnji in naslovite še druge morebitne dileme glede novorojenčka in vsega, kar se dogaja po porodu.
Kdaj stopiti z dulo v stik?
Z dulo lahko začnete sodelovati že zelo zgodaj v nosečnosti. To je še posebej dobro v primeru najrazličnejših strahov, saj vam ob pogovoru z dulo strahovi pogosto hitro začnejo bledeti. Optimalno je stopiti v stik z dulo v drugem trimesečju, saj je takrat najboljši čas za priprave na porod. Vendar pa je možno sodelovanje z dulo začeti tudi zelo pozno v nosečnosti in bo njena prisotnost med porodom prav tako v neverjetno pomoč.
Koliko dula stane?
Cene spremstva ob porodu, priprav na porod in podpore po porodu so zelo različne in odvisne od posamezne dule, njenih znanj, izkušenj. Poleg tega pa se seveda cene razlikujejo tudi glede na to, katero storitev si izberete. Cene spremstva v nosečnosti in ob porodu so med 750 in 1500€ (okviren podatek za leto 2023)
Kaj pa če si dule ne morem privoščiti?
V združenju MOJA DULA želimo, da bi imela podporo ob porodu vsaka ženska, ki si jo želi. Vsako leto je znotraj združenja nekaj dul, ki so v procesu izobraževanja za spremstvo ob porodu, imajo manj izkušenj in vam zato nudijo spremstvo za minimalno nadomestilo (npr. kritje stroškov prevoza ...). Prav tako nekatere dule združenja občasno ob dogovoru ponudijo tudi drugačen dogovor o plačilu, zato je v tem primeru pomembno, da se obrnete na združenje, kjer vas usmerimo, da dobite podporo, ki si jo želite oz. jo potrebujete.
Kaj če se porod odvije ponoči ali/in za praznike?
Dule razumemo, da se datuma in časa poroda ne da načrtovati, zato smo z vami pač takrat, ko se porod odvije, ne glede na to, ali je to ponoči, na božični večer ali za silvestrovo. Naravni porod se večinoma odvija ponoči, na kar smo dule pripravljene in zato je normalno, da smo z vami tudi, če se porod odvija sredi noči. Obenem pa se dula ob začetku sodelovanja zaveže, da bo ob porodu z vami. Ko ji poveste vaš PDP, tako že vračuna, ali bo lahko prisotna ob vašem porodu, če se bo ta dogajal v času praznikov, počitnic. Predstavi vam nadomestno dulo, ki jo v primeru, da zboli ali se zgodi kaj nepričakovanega, nadomešča, ko se porod začne.
Kako lahko postanem dula?
Če bi se nam želela pridružiti in postati porodna ali poporodna spremljevalka, vas vabimo, da nam pišete na info@mojadula.si ali na spela@mojadula.si, kjer boste dobila več informacij o poteku izobraževanja za dulo znotraj združenja MOJA DULA in mednarodnega združenja dul DONA International.
Izobraževanja vodijo dr. Špela Peternel, izkušena certificirana dula AdvCD(DONA) in Birth doula trainer BDT(DONA),
Irena Jamšek Halas, certificirana obporodna spremljevalka,
HypnoBirthing voditeljica priprav na porod in telesna terapevtka,
Tanja Potočnik, certificirana dula in svetovalka za dojenje,
in dr. Nina Bogerd, certificirana dula.
Kako šolanje za dulo poteka?
Šolanje za dulo traja nekaj manj kot eno šolsko leto (predavanja, seminarske naloge, branje literature), temu pa sledi praktični del spremljanja 3 družin skozi nosečnost, porod in zgodnje poporodno obdobje pod vodstvom ene od certificiranih mentoric znotraj združenja MOJA DULA. Za certifikacijo je poleg teoretskega in praktičnega dela potrebno opraviti še supervizijo opravljenega dela pod vodstvom mentorice..
Kako izbrati pravo dulo zase?

Prava dula je tista, ki jo začutiš kot zaupanja vredno osebo. S katero si sproščena in te na nek način njena bližina radosti. Previdnost edino ni odveč pri tem, da dulo pred odločitvijo “preveriš”. Vse dule našega združenja so podpisnice etičnega kodeksa in standardov delovanja.

Kvalitetna dula, ti bo prisluhnila, te spodbujala, ti podala kakovostne informacije in te po potrebi usmerila do relevantnih virov informacij. Spodbujala te bo v komunikaciji z zdravstvenim osebjem v tvojo dobrobit in v dobrobit tvojega otroka in ti pomagala “ustvariti” prijetno porodno izkušnjo po tvoji meri.

Dula ali doula?
Oba izraza sta pravilna in imata v Sloveniji enak pomen in sicer označujeta obporodno svetovalko. Doula je mednarodni izraz in ga preberemo enako kot preberemo dula. Zaradi praktičnosti smo dule združenja začele uporabljati poenostavljen izraz dula.