Kdo je dula

Card picture

Kdo je dula

Dula je strokovno usposobljena in izkušena obporodna spremljevalka, ki pomaga ženski in njeni družini doživeti varno, zdravo in pozitivno porodno izkušnjo.

Njena vloga v času nosečnosti je informirati na podlagi preverjenih in strokovnih informacij ter pomagati ženski, da se na porod celostno pripravi. Poudarek dule je na zagotavljanju čustvene in praktične podpore, ki pomaga bodoči materi in družini, da se vsi člani počutijo podprti in samozavestni v tem pomembnem življenjskem obdobju.

Porodna dula pomaga porodnici, da se počuti udobno, pomirjeno, slišano in spoštovano v celotnem procesu rojevanja. Njen cilj je med drugimi tudi ta, da ženska in njena družina ohranita lep spomin na porodno izkušnjo.

Poporodna dula je strokovnjakinja za podporo ženskam in njihovim družinam v obdobju po porodu. Zagotavlja čustveno, informacijsko in praktično podporo, ki pomaga materam, da se prilagodijo novim izzivom, ki jih prinaša materinstvo.

Dula ne opravlja medicinskih posegov in ne svetuje o medicinskih odločitvah.

Dula ne sprejema odločitev namesto nosečnice oz. para v pričakovanju.

Card picture

ZAKAJ SODELOVATI Z DULO

Novo življenje, ki raste v tebi, je edinstveno in izjemno dragoceno, zato imajo izzivi in skrbi v tem obdobju veliko in pomembno težo.

Neprekinjena podpora dule pri porodu pozitivno vpliva na potek poroda in znanstveno dokazano izboljša porodni izid ter porodno izkušnjo. Dolgoročno pa podpora dule vpliva tudi na večjo uspešnost pri dojenju in globljo povezanost z otrokom.

Raziskave kažejo, da sodelovanje z dulo prinaša naslednje rezultate:
 • večja verjetnost spontanega vaginalnega poroda,
 • manjša verjetnost za carski rez,
 • manjša verjetnost za vakuumski porod,
 • manjša verjetnost uporabe umetnih popadkov oz. oksitocina,
 • manjša verjetnost uporabe epiduralne analgezije,
 • manjša verjetnost uporabe protibolečinskih sredstev,
 • manjša verjetnost, da bi materam porod ostal v slabem spominu,
 • v povprečju krajši porodi,
 • obenem pa so imeli otroci po 5 minutah višje APGAR ocene, kar kaže, da je takšna porodna izkušnja boljša tudi za otrokovo zdravje oziroma njegovo dobro počutje.
Ženske, ki so imele podporo v poporodnem obdobju, pa so imele:
 • manjšo verjetnost za poporodno depresijo,
 • večjo uspešnost pri dojenju,
 • lažje povezovanje z otrokom in
 • boljše razumevanje otrokovih potreb.
Card picture

DULA IN PARTNER PRI PORODU SODELUJETA

Dula in partner sta lahko močna ekipa pri podpori ženske med porodom. Oba imata svoje pomembne vloge in jih lahko združita za zagotovitev najboljše podpore nosečnici in njunemu pričakovanemu otroku.

Partner ima edinstven odnos z nosečnico, zato lahko nudi čustveno podporo, spodbuja in mamici pomaga, da se počuti varno. Vendar se partner včasih v porodnišnici počuti nemočnega ali prestrašenega zaradi nepoznanega okolja, medicinskih postopkov in bolečin, ki jih doživlja njegova partnerka.

Dula lahko partnerju pomaga pri razumevanju, kaj se dogaja v porodnem procesu, obenem pa ponuja praktične nasvete, kako učinkovito pomagati partnerki.

Poleg tega dula predstavlja neprekinjeno prisotnost in podporo, medtem ko se partner morda odpravi na kratek odmor ali hitro osvežitev. Tako lahko dula in partner delujeta kot ekipa, ki zagotavlja celostno podporo materi in otroku.

Card picture

Porod družino zaznamuje za vse življenje

Za žensko je porod edinstvena izkušnja, ki zahteva veliko fizične in čustvene moči, spomin nanj pa ostane za celo življenje.

Za dojenčka je porod pomemben, saj se otrok prvič spozna s svetom, v katerega je rojen. Stik z materjo med porodom in takoj po njem pa krepi njuno čustveno povezavo, kar vpliva na njegov čustveni, socialni in kognitivni razvoj.

Dobra izkušnja poroda, ki je usmerjena na želje in potrebe tako ženske kot dojenčka, okrepi odnos med njima in ima dolgoročne učinke na njuno zdravje in dobro počutje. Prav tako pozitivno vpliva na povezovanje celotne družine, saj dobra porodna izkušnja okrepi odnos med partnerjema in ju še globlje poveže.

Več o pomenu poroda za žensko in otroka si preberite tu.

strokovnost Poklica dule

Obporodna spremljevalka, dula, svoje delo oz. »po-klic« lahko opravlja strokovno le, kadar razume okvire delovanja svojega dela. Okviri delovanja dul so v 80. letih prejšnjega stoletja na novo definirali vlogo, ki jo ima ob porodu dula in tako vlogo dule jasno razmejili od vlog drugih strokovnjakov, ki sodelujejo ob porodu.

Dula ni medicinski strokovnjak, je pa strokovno usposobljena za nudenje informacijske, čustvene in fizične podpore ženski in njeni družini v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju.

 • Dula ne opravlja medicinskih posegov in ne svetuje o medicinskih odločitvah.
 • Dula ne sprejema odločitev namesto nosečnice oz. para v pričakovanju.
Card picture

Kaj dula dela

 • Nudi čustveno in informacijsko podporo nosečnici in njenemu partnerju med nosečnostjo, porodom in po porodu.
 • Zagotavlja objektivne in preverjene informacije o porodu, medicinskih postopkih in možnostih, ki so na voljo.
 • Pomaga pri pripravi na porod, pri raziskovanju in zapisu porodnih želja (porodni načrt).
 • Dula nudi podporo in pomoč pri doseganju optimalnih pogojev za zdrav in varen porod ter izboljšanje porodne in poporodne izkušnje porodnice in njenega partnerja.
 • Spodbuja komunikacijo med nosečnico, njenim partnerjem in zdravstvenim osebjem.
 • Med porodom nudi fizično podporo ter z idejami in praktičnimi tehnikami pomaga pri lajšanju bolečin in iskanju bolj udobnih in za porod bolj optimalnih položajev.
 • Po porodu pomaga pri vzpostavljanju dojenja in spodbuja povezovanje med mamo in novorojenčkom.
 • Nudi čustveno podporo in pogovor o izkušnji poroda in o prilagajanju novi vlogi starševstva.
Card picture

Prednosti sodelovanja z dulo pri porodu

 • Dula pomaga pri obvladovanju bolečine in drugih neželenih občutij med porodom. Dule smo usposobljene za uporabo tehnik sprostitve, masaže in drugih metod za obvladovanje bolečine, ki lahko zmanjšajo potrebo po zdravilih za lajšanje porodne bolečine.
 • Dula lahko nudi psihološko podporo in zagotavlja informacije in nasvete, ki bodo pomagali nosečnicam in njihovim partnerjem, da se bodo bolje pripravili na porod in skrb za novorojenčka.
 • Dula pomaga ženskam, da sprejmejo informirane odločitve, o svojem porodu in dojenju, saj nudijo informacije o različnih možnostih in spodbujajo ženske, da izrazijo svoje želje in potrebe.
 • Dula pomaga tudi po porodu, kot poporodna dula nudi pomoč staršema z novorojenčkom, spodbuja dojenje in zagotavlja psihološko podporo pri prilagajanju v novi življenjski situaciji.

Vse te koristi lahko prispevajo k pozitivni in bolj sproščeni porodni izkušnji, pa tudi k celostni podpori novi družini v prvih tednih po rojstvu otroka.

Preberi si še pričevanja staršev, ki so ob sebi imeli dulo.

Card picture

Kako sodelovanje z dulo poteka

Sodelovanje z dulo se prilagaja naročniku in se oblikuje glede na potrebe in želje naročnika. Navadno pa ima vsaka dula pripravljen “paket”, ki po njenih izkušnjah najbolje “pokrije” splošne potrebe družine v pričakovanju oz. družine po porodu.

Paketi med dulami niso standardizirani in se zato ponudba od dule do dule razlikuje.

Vse dule združenja se zavedamo, da je obporodno obdobje za družino zelo intimen in sveti čas, zato v ta prostor vstopamo spoštljivo in z občutkom. Po svojih najboljših močeh se prilagodimo edinstveni situaciji para v pričakovanju oz. družini.

Prvo informativno srečanje je brezplačno in je namenjeno temu, da se z dulo spoznaš ter ugotoviš, ali je prav ta dula oseba, ki ji lahko zaupaš, da te podpre v tako dragocenem in ranljivem obdobju, kot je obporodno obdobje. Med nosečnostjo se dula običajno srečuje z bodočimi starši in jim pomaga pri pripravi na porod. To vključuje informiranje o porodu, pogovore o možnostih, sestavljanje porodnega načrta, razpravo o morebitnih strahovih in skrbeh.

Med porodom dula pomaga bodoči materi s tehnikami lajšanja bolečin, kot so dihalne tehnike, masaža in spodbujanje gibanja. V poporodnem obdobju dula podpira novo družino pri prehodu v življenje z novorojenčkom. To vključuje pomoč pri dojenju in skrbi za novorojenčka, praktične nasvete pri spopadanju s pomanjkanjem spanca in z drugimi izzivi, ki jih prinaša novorojenček.

Dula ne opravlja medicinskih posegov in ne svetuje o medicinskih odločitvah, temveč nudi podporo z nasveti, informacijami in uporabnimi tehnikami za lajšanje bolečin in stresa.

Card picture

Kaj lahko pričakujem od dule

Dula ti prisluhne in te s svojim znanjem ter izkušnjami pomiri ali pa te usmeri k drugi ustrezni strokovni podpori.

Dulo spoznaš že v času nosečnosti. Izbereš si tisto, ki ti je všeč, ob kateri se lahko sprostiš in ji zaupaš. Je tu najprej in predvsem zate.

Dula s svojo prisotnostjo ustvari varen prostor, občutek varnosti, vedenje, da bo ob tebi nekdo, ki bo tam le zate, ga poznaš in mu zaupaš.

Ob pripravah na porod dula skrbno prisluhne vsem tvojim željam in ti pomaga pri razmišljanju, kakšen porod si želiš. Usmeri te, kje lahko najdeš vse potrebne informacije, da lahko sprejmeš informirano izbiro o tem, kakšen porod je najboljši zate in za tvojega otroka.

Dula podpira tudi partnerja, da se počuti varno in razume, kaj se dogaja. Skupaj ti lahko nudita najboljšo možno podporo, ki jo potrebuješ.

Dula pomaga zmanjšati stres in tesnobo, ki ju lahko občutijo nosečnice, porodnice in njihovi partnerji pred in med porodom. S tem lahko prispeva k bolj sproščeni in pozitivni porodni izkušnji.

Poporodna dula novonastalo družino podpira tudi po porodu, ji pomaga, da je prehod v materinstvo (matrescenca) nežnejši, da je zgodnje starševstvo lahkotnejše in prijetnejše za celo družino.

 • Dula ne opravlja medicinskih posegov in ne svetuje o medicinskih odločitvah.
 • Dula ne sprejema odločitev namesto nosečnice oz. para v pričakovanju.

zgodbe tistih, ki so pri porodu imeli dulo

Mihaela K.
Ana K.

Kje najdem dulo

V naši bogati bazi dul, gotovo najdeš pravo zase. Za lažje odločanje pri izbiri dule si preberi prispevek o tem kako izbrati dulo. V kolikor se ti porajajo dodatna vprašanja si vedno dobrodošla, da nam pišeš na info@mojadula.si.